eQSOkapuállomás telepítése

 

 

 Egyre többek érdeklődnek a kapuállomások telepítésének módjáról, és mivel erről nincs sok anyag az interneten, ezért összeszedtem a legfontosabb dolgokat.

 

  Először is egy olyan PMR adóvevő szükséges, amely kezeli a CTCSS csatornákat. Nemzetközi egyezmény, hogy a 19-es alcsatornán teszik elérhetővé a kapukat. További fontos dolog (de nem elengedhetetlen), hogy a rádió adás/vétel funkciója a mikrofonkimeneten keresztül vezérelhető legyen. Ha vezérelhető, akkor nem kell megbontani azt, és egy egyszerű áramkör szükséges hozzá mindössze, amely az 1-es ábrán látható. Ennek a segítségével lehet adásra kapcsolni a rádiót, ha az internet felől hangot kap.

1. ábra

 

A bal oldali téglalapban a ,,Pin'' utáni számok, a COM port számozását jelzi. Célszerű az COM1-et használni! A jobb oldalon a ,,Ground'' a rádió testpontját jelenti, míg a PTT a mikrofonkimenet adás/vétel vezérlését. Sokan úgy gondolják (köztük kezdetben én is), hogy a PTT egy sztereó jack dugó egyik kivezetése, és a test között vezérelhető, míg a másik kivezetés és a test között a hangbemenet van. Nos ez nem így van: a PTT vezérlés és a hangbemenet is ugyanazon a két kivezetésen van kialakítva. A rádió onnan tudja hogy adnia kell, hogy a mikrofonkivezetéseket egy 2,2kohmos ellenállással lesöntölik. Ez a fenti kapcsoláson a PTT felirattól balra van.

 

 A hangerő szabályozás egy másik áramkörrel valósítható meg, amely a 2-es ábrán van.

 

2. ábra

 

A bal oldalon a számítógép Line In, és Line Out kivezetései láthatók, míg a jobb oldalon a rádió fülhallgató, és mikrofon csatlakozói vannak. Az adóvevő hangkimenetét közvetlenül kössük rá a számítógép Line In vonalbemenetére. A potméterrel a hangerőt szabályozhatjuk.

 

 A szerelési rész ennyi, innen már csak a kliensprogramot kell beállítani a megfelelő működéshez. Kétfajta alapvető kliensprogram létezik (vannak már újabb, profibbak is, de ezeket nem részletezem): az első kiadású, amely csak egy hangkártyát képes használni, és egy újabb, amely többet tud kezelni, így egyszerre üzemelhet a kapuállomás, és mehet egy zene, vagy filmlejátszás ugyanazon gépről. 

Feltelepítés után A ,,Callsign'' mezőbe be kell írni a kapu nevét, a ,,Commentbe'' pedig az elérési módot, PL:

GoldenGate     4(19) H.szoboszló.

A program beállításait az újabb programon mutatom be, mivel semmiféle hátrányt nem jelent az első kiadáshoz képest. A kezelőfelület a 3-as ábrán látható.

 

3. ábra

 

A bekeretezett gombok a következőt csinálják-

ALC: automatikus hangerő-szabályozás. Ha túlvezérlődik a hang, akkor halkít rajta. A túlvezérlés kellemetlen azok számára, akik fejhallgatón figyelik a beszélgetéseket, és ha huzamosabb időn keresztül fennáll, akkor a rendszer összeomlásához is vezethet!

RigKeying: a rádió csatlakoztatásának beállításait végezhetjük itt el. Ki kell választani a COM1-et minden ablakban, és a Carrier Operated Squelch részben a VOX-ot. A konkrét beállítások a 4. ábrán vannak.

Apply: ezzel a gombbal az adásvégi jelet állíthatjuk be, amelyet az ID CWmezőbe írhatunk be. Az adások végén az oda beírt betűt, betűket fogjuk hallani lemorzézva. A morze sebességét a Speed mezőben, míg a frekvenciáját a Frequencyben állíthatjuk be.

SetupIdle Announcements: készíthetünk egy hangfájlt, amely megszabott időközönként adásban bemondja, hogy a kapuállomás működik. A debreceni kapuállomás női hangja például a következőt mondja be: ,,The gateway is now connected''. Ezt az elmentett hangot (amely csak wav lehet), ezzel a gombbal hívhatjuk elő, és állíthatjuk be a bemondási időközöket.

 

4. ábra

 

Ha minden beállítás, és a kábelezés is kész, akkor nincs más hátra, mint csatlakozni a rendszerhez. Ekkor még további beállítások várnak ránk (legfontosabb a hangerő), de akik éppen elérhetőek a rendszeren, biztosan segítenek a kalibrálásban.

Videó segítség a beállításhoz

Köszönet érte  1001robika 

           
 

Letöltés:

 eqso gateway Kapuállomáshoz

Remélem segítségedre lesz a leírásom, és Te is üzemeltetője leszel egy kapuállomásnak!